עורך דין שי רודה
זמין 24/7
שד' שאול המלך 8, בית אמות משפט, תל-אביב

לייעוץ התקשרו – 050-2292229 או השאירו פרטים:

    אלימות בצבא

    תוכן עניינים

    בצה"ל, לצערנו הרב, קיימים לא מעט מקרי אלימות בין חיילים. במערכת כה גדולה ומסועפת, שבה נמצאים לא פעם חיילים שלא להוטים לשרת בה, חשוב לטפל בנושא האלימות ולדעת מהן הזכויות שלכם.

    עבירות אלימות בצבא כל מה שאתם חייבים לדעת…

    בכל רגע נתון עוקבים בצה"ל אחרי מקרי אלימות בצבא המבוצעים על ידי חיילים ומפקדים. בנתונים שפורסמו בפברואר 2020 ,על ידי דו"ח ממלא מקום נציב קבילות החיילים, לגבי האלימות בשנת 2019, התגלה אמנם שחלה ירידה של 10% בקבילות החיילים בכל הנוגע לעבירות אלימות, אך מנגד חלה עלייה באלימות המפקדים כלפי החיילים. מצוין כי מדובר בשימוש בכוח מופרז ואלימות מילולית תוך שימוש באמירות גזעניות, כשאותו דו"ח מציין כי "מדובר במעשי תוקפנות שאין להם כל מקום בחברה".

     מה אני עושה אם תקפו אותי?

    כל חייל אשר חווה תקיפה בצבא, לבטח אם מדובר בתקיפה פיזית אלימה, חייב ראשית כל, להבין שיש לו/לה למי לפנות. המערכת הצבאית איננה סובלת ולא עוברת לסדר היום במקרים חמורים של אלימות. חשוב כמובן להבהיר שחיילים אשר בוחרים להשיב באותו המטבע, כנגד חייל שהתנהג כלפיהם באלימות, בוחרים להתנהל באופן פסול בעצמם, והדבר לא רק שלא יביא לפתרון הבעיה אלא רק יחמירה.

    חיילים אשר חוו תקיפה אלימה, מחויבים לדווח על כך למפקדם הישיר או למפקד יחידתם. אם ניקח למשל, מקרה של אלימות בתוך פלוגת חיילים כנגד אחד מהחיילים, רצוי שאותו חייל יפנה הן למפקדו האישי והן למפקד הפלוגה, כדי שאלו יוכלו לפעול בצורה נחרצת ומהירה. מעבר לכך, במידה ואותם חיילים אינם חשים בנוח, מכל סיבה שהיא, לפנות אל מפקדם, שמורה להם הזכות לפנות לגורמים אחרים בצבא, בין אם גורמים ביחידה עצמה, דוגמת המשקית ת"ש, קצינת הת"ש או קצין הרפואה ביחידה א שהם יכולים לפנות לגורמים אחרים בצה"ל אשר אמונים על נושאים אלו.

    הנקודה החשובה ביותר היא שעל החיילים להבין שאסור להם להתעלם ממצב של אלימות פיזית או מילולית כלפיהם, שכן התנהגות זו חייבת להיפסק ואין שום סיבה לבחור לסבול בשקט. ברוב המקרים צה"ל מטפל בצורה הולמת בחיילים סוררים הנוהגים באלימות, לבטח אם נהגו באלימות קשה שגרמה לנזק מתמשך או בלתי הפיך.

    מה נחשב לעבירת אלימות בצבא?

    עבירות האלימות בצה"ל מוגדרות כפגיעה פיזית או מילולית בין חיילים ופגיעה של חיילים באזרחים. בתוך אלו הוגדרו גם מקרים של אלימות פיזית במסגרת טקסי "זובור" שהיו נערכים לרוב ביחידות קרביות, בהם היו מקדמים ב"ברכה" חיילים חדשים לפלוגות המבצעיות בטקסים שכללו אלימות והשפלות.

     מה העונש על אלימות בצה"ל?

    העונשים בצה"ל על מקרי אלימות זהים לאלו במישור האזרחי. כך שכל מקרה של אלימות במסגרת הצבאית, נבחן באופן ישיר לאותו מקרה ספציפי באמצעות מצ"ח ובהמשך על ידי מערכת המשפט הצבאית. חומרת הענישה תקבע על בסיס המקרה עצמו ואופן הענישה באזרחות. במקרים ובהם חלה תקיפה אלימה של חייל אחד כנגד חייל אחר, יכול החייל התוקף לקבל עד שנת מאסר בפועל. במקרה וחייל תקף שוטר צבאי, יכול העונש להגיע עד לחמש שנות מאסר בפועל.

    אלימות פיזית בצבא

    אלימות פיזית בצבא הינה אלימות המערבת כוח מצד חייל אחד כלפי אדם אחר. בדומה לנהוג בדין האזרחי, חומרת האלימות הפיזית מצד החייל ומידת הפגיעה בפועל באדם האחר ישפיעו על היקף העונש.

    אלימות בצבא

    חוק השיפוט הצבאי מבחין בין שלושה "סוגים" שונים של מקרי אלימות בהתאם לקורבן המעשים. החל מעונש של שנת מאסר במצבים של תקיפת חייל "רגיל", עונש של שנתיים מאסר על תקיפת מפקד, וכלה בעונש מאסר של חמש שנים על תקיפת מפקד בעת תפקידו, זקיף (שומר), שוטר צבאי בעת מילוי תפקידו או בקשר לתפקידו, ותקיפת חייל השומר על אדם, רכוש או מקום.

    התעללות בצבא

    העונש על הכאת אדם הנמצא במשמורת של החייל המכה, הכאת חייל בדרגה נמוכה יותר או התעללות בהם בדרך אחרת, הינו מאסר של שלוש שנים. סעיף זה מפליל "טקסי חניכה" – טקסים אלו נערכים כחלק מקבלת החיילים החדשים והצעירים ליחידה ומתוך מפגן היררכי של החיילים הוותיקים יותר, ונתפסים בעיני רבים כ"בדיחה" או מסורת שצריך לשמר, אך הם אסורים בחוק.
    שאר מקרי ההתעללות בחיילים עונשם שנתיים מאסר, אך במידה ומדובר על התעללות חמורה במיוחד המתעלל עלול לעמוד בפני שבע שנות מאסר.

    אלימות מילולית בצבא

    עבירה זו הינה רווחת יותר בקרב חיילי צה"ל ולמעשה נעשית על בסיס יום-יומי. אלימות מילולית יכולה להוביל לדין משמעתי ביחידה – הכולל לרוב עונש של ריתוק או ביצוע מטלות מסוימות – אך במצבים מסוימים האלימות המילולית עלולה להסתיים בחקירה במשטרה הצבאית ובהגשת כתב אישום.

    להמחשה, עלבון קל כנגד מפקד ישיר, שדרגתו זוטרה, הינו קל יותר מאשר אלימות מילולית חמורה ונמשכת כנגד קצין בכיר או חייל הנמצא תחת פיקודו של התוקף. ככל הנראה שני מקרים אלו יובילו לתוצאות שונות באכיפה. הראשון יוביל לדין משמעתי, ואילו השני יכול להוביל להגשת כתב אישום נגד החייל.

    חוק השיפוט הצבאי קובע כעבירות פליליות שני סוגים של אלימות מילולית

    ראשית, איום ועלבונות כלפי מפקד, שעונשם עד שנת מאסר. במידה והאלימות המילולית בוצעה בשעה שהמפקד נמצא בתפקידו, העונש מוחמר לעד שלוש שנות מאסר.
    שנית, החוק אוסר על איומים כנגד חיילים הממלאים תפקיד – בדומה לאיסור האלימות הפיזית נגדם – וקובע עונש מאסר של עד שלוש שנים.

    ייעוץ לפני משפט צבאי על עבירת אלימות בצבא

    ההתייחסות בצה"ל לעבירות אלימות מקבלת ביטוי כמו באזרחות, לחיילים שמורה הזכות לייצוג משפטי של עו"ד בטרם החל הליך של משפט צבאי. כאשר מתחיל הליך זה חשוב שהחייל המואשם בעבירת אלימות ייוצג על ידי עו"ד פלילי המתמחה במשפט הצבאי. כך יוכל כל חייל לקבל ייצוג ראוי והולם ואף להסביר את עמדתו כנגד האישומים העומדים נגדו.

    ייצוג חיילים וקצינים במשפט צבאי

    עורכי דין להם התמחות בייצוג חיילים מול מערכת המשפט הצבאית, מדגשים עד כמה חשוב לעשות שימוש מושכל בזכות זו מול בית המשפט. הרשעה על אלימות של חייל במסגרת הצבא, תלווה אותו אל האזרחות ועל כן אין כל סיבה שהחייל ומשפחתו יוותרו על ייצוג הולם של עו"ד צבאי.

    הצלחות של עו"ד שי רודה בתחום עבירות אלימות בצבא:

    לייעוץ וייצוג מקצועי השאירו פרטים:

      Picture of עורך דין צבאי שי רודה <br> מומחה למשפט צבאי
      עורך דין צבאי שי רודה
      מומחה למשפט צבאי

      כותב המאמר הינו:
      עורך דין צבאי שי רודה מומחה בייצוג חיילים, קצינים ואנשי צבא במשפט צבאי מול בית הדין עם ניסיון רחב של מעל ל15 שנים.

      לייעוץ וייצוג צרו קשר חבל על כל רגע ⚖️

      צור קשר >>>
      לייעוץ וייצוג מקצועי חייגו או השאירו פרטים:

        עוד בקטגוריה
        דילוג לתוכן